Menu Filter

Wie schapen beschermt, kan binnenkort rekenen op een subsidie.

Landbouwers die maatregelen nemen om een wolvenaanval af te wenden, krijgen daar voortaan subsidies voor. “Deze investering zal voor 80 procent door de overheid worden terugbetaald, ook investeringen uit het verleden zullen onder de nieuwe regeling vallen. De maatregel geldt enkel voor veehouders in het risicogebied, net geen 25 gemeenten in Noord- en Oost-Limburg en de Antwerpse Kempen.   De bedoeling is dat de regeling ten laatste tegen begin april actief is.  Daarnaast wordt ook onderzocht of alle schapen een halsband met wolvenalarm dienen te krijgen.  De schadevergoeding nadat een dier door een wolf is doodgebeten, werd al in het wolvenplan geregeld.

Maar hoe pak je dat aan, je kudde schapen beschermen tegen een wolf? Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) maakte een filmpje waarin ze uitleggen hoe boeren hun weide best beveiligen. “Simpel uitgelegd komt het hierop neer: stroom, veel stroom”.  De wolf moet schrikken als hij aan een omheining komt. Zo kan hij bij de kudde worden weggehouden.”

Veehouders die intussen al de nodige investeringen hebben gedaan of dat binnenkort gaan doen, kunnen best alle facturen bijhouden. Want zij kunnen de subsidies nog aanvragen. “De subsidieregel geldt in het risicogebied en dat sinds de terugkeer van de wolf. Begin 2018 dus”, weet Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerder bij ANB. Ze voegt er nog aan toe dat de regeling geldt voor particulieren.  Professionelen kunnen aankloppen bij het Departement Landbouw en Visserij.

Intussen bekijkt INBO nog meer methodes om vee tegen een wolvenaanval te beschermen. Zo zal er een proefproject worden uitgewerkt waarbij schapen een halsband krijgen die hun hartslag meet en in geval van verhoogde stress een geluid uitzendt dat de wolf moet wegjagen. Schapenboer Johan Schouteden uit Helchteren vindt dat daarop moet worden ingezet. “Natuurlijk ben ik blij dat er geld wordt vrijgemaakt voor die beveiliging. Maar ik vraag me af of het voldoende zal zijn. Alles omheinen is niet realistisch. Die virtuele afsluiting – de halsband – lijkt me eerder een haalbare kaart. Dat is volgens mij een pak goedkoper.”

Bron: Vilt.be