Menu Filter

Schuilhokken voor dieren: vergunningsplichtig of niet?

De winter staat voor de deur. Is een vergunning verplicht voor het bouwen van een schuilhok voor je dieren en welke materialen zijn toegestaan?

Wat zegt de wet? Wat indien u de regels niet volgt? Kan u een boete krijgen?

Dierenwelzijn

Artikel 4 van de Wet betreffende de bescherming van dieren bepaalt dat iedereen die een dier houdt, verzorgt of te verzorgen heeft, de nodige maatregelen moet nemen om het dier een in overeenstemming met zijn aard, zijn fysiologische en ethologische behoeften, zijn gezondheidstoestand en zijn graad van ontwikkeling, aangepaste voeding, verzorging en HUISVESTING te verschaffen.

Overigens mag men de bewegingsvrijheid van het dier niet zodanig beperken dat het aan vermijdbare pijnen, lijden of letsels is blootgesteld. Wanneer een dier gewoonlijk of voortdurend wordt vastgemaakt of opgesloten, moet het voldoende ruimte en bewegingsvrijheid krijgen, in overeenstemming met zijn behoeften.

Ook de verlichting, temperatuur, vochtigheidsgraad, verluchting, luchtcirculatie en overige milieuvoorwaarden van het verblijf moeten overeenstemmen met de behoeften van de soort.

Nieuwe regels voor paarden

Een paard voelt zich vooral goed op een weide omdat het ook zijn natuurlijke omgeving is.

Paarden grazen liever op een weide, dan opgesloten te worden in een stal, hoe luxueus deze ook mag uitgerust zijn.

Sinds 10/1/2013 zijn er een aantal nieuwe regels inzake dierenwelzijn van kracht. Deze regels zijn van toepassing op alle paardachtigen, dus ook op pony’s, ezels,.. Zij moeten kunnen opgestald worden of, indien niet mogelijk, moeten zij kunnen beschikken over een natuurlijke beschutting of schuilhok.

Ofwel moet het paard dus kunnen opgestald worden en moet er verder op de weide geen schutting of schuilhok voorzien worden; ofwel is er geen stallingsmogelijkheid en moet de weide voorzien zijn van een degelijk schuilhok.   Het mag ook gaan om een natuurlijke beschutting.

Stedenbouwkundige vergunning nodig?

Nu is de vraag of men voor het bouwen van een schuilhok een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen. Het is zo dat zowel voor de bouw van een stal als voor het bouwen van een schuilhok een vergunning nodig is. Voor het bouwen van een stal zijn er echter meer voorwaarden en criteria waaraan moet voldaan worden. Een schuilhok wordt vlotter en gemakkelijker toegestaan.

Vrijgesteld van vergunning?

Een besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2010 voorziet een aantal handelingen waarvoor geen vergunning nodig is, hieronder wordt ook ‘schuilhok’ genoemd. Een schuilhok wordt omschreven als ‘een eenvoudige constructie, waarin één of meer weidedieren tijdelijk kunnen verblijven. Schuilhokken zijn geenszins uitgerust zoals stallen, die bestemd zijn om dieren permanent te huisvesten’.

Verder wordt bepaald dat een stedenbouwkundige vergunning niet nodig is voor:

  • Het plaatsen van constructies met een maximumhoogte van 3,5 meter, als ze dienen voor de teelt of bescherming van landbouwgewassen en na de oogst worden verwijderd;
  • Open afsluitingen of open afsluitingen met dwarslatten met een maximale hoogte van 2 meter;
  • Een schuilhok voor weidedieren. Er zijn wel specifieke regels bepaald. Het schuilhok moet houten wanden hebben, een oppervlakte van maximum 20 m² hebben, een hoogte van maximaal 3 meter en minstens over één volledige open zijde beschikken.

Rekening houdende met de oppervlakte van de weide kunnen ook meerdere schuilhokken geplaatst worden. Er is dus noch een vergunning, noch een meldingsplicht voor het plaatsen van schuilhokken voor weidedieren in landbouwgebied; voor zover er rekening gehouden wordt met deze regels. Bouwt u dus groter of is het schuilhok niet gelegen in landbouwzone, dan bent u wel vergunningsplichtig. Het is dus steeds aan te raden om vooraf contact op te nemen met de dienst Ruimtelijke Ordening van uw gemeente.

Opgelet: dit besluit is enkel van toepassing in Vlaanderen! De geldende regels in andere plaatsen kunnen verschillen. Ook hier neemt u best vooraf even contact op met de gemeentelijke diensten.

Wie doet de vaststelling?

Vooral in de winter wordt erop toegezien dat dieren over de nodige accommodatie beschikken. Niet alleen officieren van de gerechtelijke politie, maar ook leden van de federale politie en lokale politie, alsook statutair en contractuele dierenartsen van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, als andere personeelsleden van deze overheidsinstanties zijn bevoegd om inbreuken vast te stellen.

Sancties?

Bij een overtreding kunnen zij overgaan tot het richten van een waarschuwing. In eerste instantie is het de eigenaar van een dier die er moet op toezien dat zijn dier goed verzorgd wordt. Zijn dier moet goed te eten en te drinken krijgen, goed verzorgd worden en over een beschutting beschikken.

Worden inbreuken vastgesteld op het dierenwelzijn, dan kunnen er sancties opgelegd worden. Door de wetswijziging van 2013 is het in Vlaanderen zelfs zo dat de boetes verdubbeld zijn.   In de praktijk wordt steeds nagegaan welke concrete omstandigheden voor welke diersoort aanvaardbaar zijn.

Zo zullen schapen in de winter weinig gebruik maken van schuilhokken aangezien zij over een dikke vacht beschikken. Ook paarden zullen een schuilhok eerder gebruiken in de zomer om verlost te worden van insecten.