Menu Filter

Schauvliege belooft bijkomende steun aan landbouwsector

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege heeft een vijftal bijkomende maatregelen klaar om de landbouwsector te ondersteunen die zwaar getroffen wordt door het Russische invoerverbod. Zo voorziet ze bijkomende middelen om meer tussen te komen in de Rendac-factuur van de veehouders. Er wordt ook extra budget gezocht voor het Melkcontrolecentrum en de minister zal een voorstel indienen om over te gaan tot een volledige terugbetaling van de fosfaatstalen in het kader van het mestactieplan. Daarnaast komt er ook een snellere uitbetaling van bedrijfstoeslagen en premies en een formele vraag aan de bankensector voor een schuldherschikking voor getroffen landbouwbedrijven. Boerenbond reageert “verheugd”.

Het Russische invoerverbod werd precies een jaar geleden afgekondigd ter vergelding van de Westerse sancties voor de Russische agressie in Oekraïne en werd vorige maand met een jaar verlengd. Uit een nota die opgemaakt werd door de FOD Economie blijkt nu dat de landbouwsector zwaar getroffen is door die boycot. Om die reden voorziet minister Schauvliege een aantal maatregelen. Zo maakt ze drie miljoen euro vrij voor een bijkomende tussenkomst in de Rendac-factuur (voor het ophalen van krengen) voor 2015. Bij de begrotingsbespreking van 2016 in september zal de minister de volledige tussenkomst in de Rendac-factuur van 14,84 miljoen euro op tafel leggen.

Na het zomerreces zal Schauvliege ook een voorstel indienen bij de Vlaamse regering voor een volledige terugbetaling van de fosfaatstalen, goed voor 2,5 miljoen euro. Aan de Raad van het Fonds voor Landbouw en Visserij vraagt de minister om hun bijdrage aan het Melkcontrolecentrum te verhogen met 100.000 euro tot eind 2016, zodat het eigen aandeel voor de melkveehouders kan dalen. Voorts komt er een snelle uitbetaling van de bedrijfstoeslag, zoogkoeienpremie en jongerenpremie. Schauvliege zal ook de bankensector aanschrijven met de vraag om onze landbouwers te ondersteunen via de herfinanciering van hun lopende kredieten.

“Intussen blijf ik de sector verder structureel ondersteunen, bijvoorbeeld via steun aan de oprichting van producentorganisaties en via bedrijfsadvisering”, aldus Schauvliege. “De voorbije maanden werd ook actief gezocht naar nieuwe markten. Voor zuivel werd een promotieprogramma van 960.000 euro uitgewerkt, gericht op de Aziatische markten en voor de promotie van varkensvlees in Azië en Australië wordt 835.000 euro voorzien in de komende jaren.” Tot slot vraagt de minister ook aan alle andere stakeholders in de keten om samen na te denken over maatregelen die de Vlaamse familiale bedrijven kunnen ondersteunen in deze moeilijke tijden. Naar haar collega-ministers doet ze, met het oog op de begrotingsbesprekingen van september, een oproep om elk vanuit hun bevoegdheid na te gaan hoe het vakmanschap van de Vlaamse land- en tuinbouwers maximaal ondersteund kan worden.

Hoe welkom de steunmaatregelen ook zijn, het lijkt op een doekje voor het bloeden als je weet dat de helft van de export in de agrovoedingssector getroffen wordt door het Russische invoerverbod. In 2013 voerde België nog ter waarde van 558 miljoen euro aan land- en tuinbouwproducten uit naar Rusland. Daarvan valt 281 miljoen euro onder het invoerverbod. En volgens Eurostat is de Belgische export van agrovoedingsproducten naar Rusland met 43 procent gedaald tussen augustus 2014 en april 2015. Dat komt overeen met 173 miljoen euro, alleen al voor de directe impact. “Daarbij komt nog de indirecte impact”, zegt minister Schauvliege. “Er ontstaat immers een overaanbod op de markt doordat ook andere EU-landen hun producten die anders naar Rusland gingen nu op de markt willen afzetten.”

Hoe reageert de minister op de protesten uit de landbouwwereld? “De vrije marktwerking zorgt voor concurrentie, stimuleert het ondernemerschap en ligt aan de basis van onze welvaart”, zegt Schauvliege in een reactie aan Belga. “Maar diezelfde vrije markt maakt de producenten ook kwetsbaar in crisissituaties. Het politiek geïnspireerde Russische importverbod komt hard aan bij onze Vlaamse melkveehouders, fruittelers en tuinders. Maar omdat we in een eengemaakte Europese markt leven – met een verbod op regionale of nationale prijsafspraken – kan de overheid de markt en de prijzen niet reguleren. Maar ik neem me wél voor om samen met mijn collega’s op de Eurotop van 7 september te hameren op gepaste maatregelen op het Europese niveau.”

Boerenbond laat weten verheugd te zijn met de aankondiging en met het feit dat de minister tegemoetkomt aan een aantal eisen die Boerenbond ten aanzien van het Vlaamse beleidsniveau heeft geformuleerd. De organisatie “rekent erop” dat de Vlaamse regering de voorstellen van de minister voor de Rendac-factuur 2016 zal onderschrijven en dat ook alles in het werk wordt gesteld om een stevig dossier klaar te stomen tegen de Europese landbouwraad van 7 september.
Bron: Belga / www.vilt.be 29.07.2015