Menu Filter

Landbouwgrond blijft relatief goedkoop in Frankrijk

Hoewel landbouwgrond in Frankrijk iets duurder is geworden, ligt de prijs er op een relatief laag niveau. Het Nederlandse vakblad Boerderij vraagt zich af of dat nog lang zo kan blijven. Buitenlandse belangstellenden, niet alleen boeren uit Noord-Europa maar ook investeerders, kloppen steeds meer aan de deur. Bovendien willen Franse verzekeraars beleggen in grond om de pensioenen van hun klanten veilig te stellen. Dat beeld wordt geschetst in het jaarverslag van Safer, de instantie die agrarische grondtransacties reguleert. Deze door de overheid in het leven geroepen organisatie zorgt voor een erg transparante grondenmarkt. In het jaarverslag worden gemiddelde grondprijzen gemeld van 5.920 hectare (+2,9%) en 4.410 euro per hectare (+4%), naargelang de grond vrij of verpacht is.

In Frankrijk zijn notarissen verplicht om de overheidsdienst Safer op de hoogte te brengen van alle grondverkopen. Daardoor beschikt Safer over een complete databank van grondtransacties, op basis waarvan het nu meldt dat grond op het Franse platteland vorig jaar een beetje duurder werd. Voor vrije percelen werd vorig jaar gemiddeld 5.920 euro per hectare betaald, waarmee ze 2,9 procent duurder werden. Verhuurde of verpachte grond bracht gemiddeld 4.410 euro per hectare op. Dat is vier procent meer dan het jaar voordien.

“Die relatief lage gemiddelden mogen niet verhullen dat in Frankrijk ook veel duurdere grond te vinden is”, merkt Boerderij op. In de grote graangebieden in het noorden wordt gemakkelijk 12.000 euro per hectare neergeteld. Safer meldt zelf een gemiddelde prijs van 6.810 euro per hectare voor vrije grond in de grote akkerbouwgebieden. In streken met hoofdzakelijk extensieve rundveehouderij daalt dat naar 4.390 euro per hectare. Voor verpachte grond mag je daar telkens ongeveer 1.000 euro aftrekken.

Vorig jaar waren er 81.000 grondtransacties (+2%), waarbij in totaal 338.000 hectare landbouwgrond werd verkocht ter waarde van vier miljard euro (+3%), rekent Safer uit. “De markt blijft ver onder het niveau van voor de crisis in 2009, maar de dynamiek is een beetje terug”, zegt voorzitter Emmanuel Heyst. Dat de Franse grondprijzen lager liggen dan in veel andere landen komt vooral doordat in Frankrijk sprake is van een beschermde markt. Vrijkomende landbouwgrond moet eerst worden aangeboden aan boeren, liefst uit de directe omgeving maar desnoods uit het buitenland. Een koper moet dan nog worden ‘goedgekeurd’ door een regionale commissie die voor een groot deel uit landbouwers bestaat.

Voor alles waarvoor geen koper uit boerenkring te vinden is, staan andere gegadigden in de rij. Personen, bedrijven en instellingen uit binnen- en buitenland zien in grond een waardevaste belegging. Heyst: “Dergelijke investeerders hebben in sommige Europese landen al honderdduizenden hectaren gekocht en ze kloppen steeds meer bij ons aan de deur.” Safer waarschuwt voor de ontwikkeling dat steeds meer landbouwbedrijven worden uitgebaat als vennootschap. “Het is dan vaak niet meer duidelijk wie de touwtjes in handen heeft. Soms weten we niet eens dat de eigenaar in het buitenland zit. In de laatste twintig jaar is het aantal landbouwexploitaties als natuurlijke persoon in Frankrijk met 16 procent verminderd. Dat maakt de markt voor landbouwgrond en grondtransacties een stuk minder doorzichtig”, waarschuwt de organisatie.

Safer maakt zich ook ongerust over de verstedelijking, die tegen 2050 1,7 miljoen hectare aan open ruimte dreigt te kosten. Dat zou het Franse landbouwpotentieel met acht procent inkorten. Tussen 2008 en 2014 is het aantal hectare open ruimte dat ieder jaar onder een laag beton verdwijnt gehalveerd (van 90.000 hectare naar 45.000 hectare), maar Safer schrijft dat succes niet volledig aan zichzelf toe. De voornaamste verklaring zou de economische crisis zijn.

Meer info: Safer

Bron: Vilt.be

Beeld: Cofabel

http://www.vilt.be/landbouwgrond-blijft-relatief-goedkoop-in-frankrijk