Menu Filter

Droogte stuwt aardappelprijs omhoog

Door de koude lente en de droogte van de afgelopen weken, dreigt de aardappeloogst dit jaar tegen te vallen. Dat vertaalde zich al in de prijzen van de aardappelen die nog in voorraad liggen. “Als het de komende dagen niet regent, kunnen de prijzen exponentieel verder stijgen”, zegt Romain Cools, secretaris-generaal bij Belgapom, de beroepsvereniging van de aardappelhandel en -industrie. In 2013 leidde slecht weer nog tot recordprijzen van 300 à 350 euro per ton. De ideale weersomstandigheden zorgden vorig jaar dan weer voor een omvangrijke oogst, maar door het overaanbod kelderden de prijzen.

Tot twee maanden geleden lag de prijs van een bintje op 25 euro per ton, maar nu krijgen boeren opnieuw 100 euro. Door het koude weer in maart en april konden de knollen moeilijk schieten, momenteel remt de aanhoudende droogte het groeiproces. De aardappelboeren, vooral degenen die nog aardappelen in voorraad hebben, zijn niet rouwig om de huidige stijging want een lange bewaring kost geld en tot voor kort kregen ze hun vrije aardappelen alleen aan bodemprijzen verkocht. Als de droogte zou aanhouden maar zo ziet het er niet naar uit, dreigen ook zij hun contractueel bepaalde hoeveelheid voor de nieuwe oogst niet te kunnen leveren.

De verwerkende bedrijven en de consument hebben volgens sectorfederatie Belgapom belang bij regenval die een prijspiek van de aardappelen voorkomt, maar voor de komende dagen worden geen grote hoeveelheden neerslag voorspeld. Ongeveer 90 procent van de Belgische aardappeloogst wordt verwerkt tot diepvriesproducten. De meest gehanteerde prijs is die van het bintje, de variëteit die het best geschikt is voor de verwerking tot diepvriesaardapppelproducten. Telers laten de oogst ofwel onmiddellijk verwerken ofwel blijven de aardappelen op het veld tot ze een stevige schil ontwikkeld hebben en worden ze dan in loodsen bewaard tussen 8 en 10 graden.

Bron: Belga / www.vilt.be