Menu Filter

Zijn bomen roerende of onroerende goederen?

Zijn bomen roerende of onroerende goederen?

In de wetgeving wordt een onderscheid gemaakt tussen roerende en onroerende goederen.

Onroerende goederen zijn goederen zoals gebouwen en gronden die niet kunnen verplaatst worden.

Roerende goederen kunnen wel verplaatst worden.  Dit zijn bijvoorbeeld dieren, meubelen, auto’s,…

Indien u een tuin koopt, koopt u deze met al zijn beplantingen omdat ze niet zomaar, zonder schade, kunnen verplaatst worden.

Volgens Art. 517 BW zijn goederen onroerend ofwel uit hun aard, ofwel door het voorwerp waarop zij betrekking hebben.

Onroerende goederen uit hun aard zijn goederen die normaal gezien niet kunnen verplaatst worden.  Het gaat hier dus om grond en al wat rechtstreeks, onrechtstreeks, natuurlijk of zelfs kunstmatig met de grond kan te maken hebben.  Bijv.  gebouwen en wortel vaste planten.  Deze worden slechts als onroerend als ze één geheel vormen met het erf.  Daarom worden ze vaak ‘onroerende goederen door natrekking’ genoemd.  Ook wortel vaste planten zijn onroerende goederen uit hun aard, en dit omdat ze ingeplant zijn in de grond en daarom met de grond verbonden.  Deze inplanting maakt hen dus onroerend.

Opdat de inplanting ‘onroerend‘ zou zijn, moeten 2 voorwaarden vervuld zijn:

– de inplanting in de grond is noodzakelijk: een boompje of plant dat in een pot staat en zo met de pot in de grond wordt geplant, blijft roerend.

– De planten moeten bestemd zijn om in de grond te blijven.  Of deze dan door de eigenaar of huurder geplant werden, is onbelangrijk.

Een boom kan dus als een onroerend goed worden beschouwd.