Menu Filter

Erfpacht is in trek

De populariteit van erfpacht neemt door de grondhonger in de grondgebonden landbouwsectoren steeds meer toe… Wat toch wel een opmerkelijke mentaliteitswijziging bewijst bij de hedendaagse landbouwers.

Beleggingsmaatschappijen, notarissen en makelaars merken op dat landbouwers meer en meer spontaan bij hen aankloppen voor het verkopen van hun landbouwgrond en deze in erfpacht te nemen mèt behoud van hun voorkooprecht…

De groei van het areaal erfpacht en het aantal landbouwers met een erfpachtcontract komt voornamelijk door privaat investeerders en beleggingsmaatschappijen, voornamelijk door het feit dat het erfpachtcontract een aantrekkelijk alternatief is op de landpacht voor beide partijen.  Enerzijds behoudt de landbouwer zijn zekerheid dat hij op lange termijn het perceel grond kan gebruiken, maar geniet de investeerder de zekerheid dat de erfpachtgrond na 27 jaar ‘vrij’ komt…

Beleggingsmaatschappijen zoals Agrinvest® (eigendom van ’t Boerenhuys bvba) is de grondlegger van het erfpachtcontract in België.  Sinds de opstart van dit systeem, bouwt Agrinvest® gestaag verder aan een groeiend areaal landbouwgrond die uitgegeven worden aan landbouwers in erfpacht.  Vorig jaar sloot het meer dan 60 nieuwe erfpachtcontracten af voor een oppervlakte van een 400-tal ha, verspreid over Vlaanderen.

“We worden steeds vaker gebeld door landbouwers”, vertelt Piet Brysse, zaakvoerder van ’t Boerenhuys en grondlegger van de Agrinvest®-erfpachtregeling.  “Het behoeft geen verduidelijking dat het geen gemakkelijke tijden zijn voor de landbouwers, en dat zorgt ervoor dat er op zoek dient gegaan te worden naar manieren om liquide middelen te creëeren binnen hun landbouwbedrijf.  Erfpacht biedt ook hier een mooie oplossing, daar de landbouwer en de investeerder in discretie kunnen samenwerken.  Maar we zijn er ook voor landbouwers die bedrijfsuitbreiding dmv. pachtgronden willen realiseren via ons systeem.

Elk aanbod wordt geëvalueerd en voorgelegd aan onze investeerders.  Maar we kopen niet tegen gelijk welke prijs” nuanceert hij het. “Een goede belegging is voor elke investeerder een samenspel van een vast rendement, aangevuld met een variabel rendement die kan verzilverd worden op vrijgavedatum.  Een correcte aankoopprijs is dan ook dè belangrijkste pijler in elke goede belegging, en dat is niet anders bij een investering in landbouwgrond.”

Hebt ook u een vraag mbt. investeren in landbouwgrond? Neem dan contact via piet.brysse@agrinvest.be

of via T. 051.500.500